OPTA beboet spammer

Geplaatst op 28-04-2011 om 17:14

Telecomwaakhond OPTA deelt een boete van 550.000 euro uit voor het versturen van spamberichten.


In de zomer van 2008 verzond Abor Creative C.V. ongevraagd sms'jes met achtergrondafbeeldingen voor mobiele telefoons. Achteraf kregen consumenten daarvan een rekening van hun mobiele aanbieder.


Sms-shortcodes

Abor stuurde berichten via sms-shortcodes: speciale nummers voor het aanbieden van sms-diensten. Aan die code is niet zien wie de afzender is. En omdat er in de berichten niet staat hoe iemand zich kan afmelden, hebben veel consumenten meerdere berichten ontvangen.


Via www.spamklacht.nl kwamen veel klachten over de dienst binnen. OPTA kon vervolgens via de genoemde shortcodes achterhalen wie de berichten had verzonden.


Verbod

Sinds mei 2004 is er een verbod op spammen. Vanaf dat moment zijn er al bijna 110.000 klachten ingediend. OPTA heeft in die periode zes dwangsommen opgelegd en twintig boetes uitgedeeld met een totale waarde van bijna 1,9 miljoen euro.


OPTA laat weten dat er desondanks nog veel klachten via de site binnenkomen. De telecomwaakhond roept consumenten op om overtredingen te blijven melden.


Bescherming

Begin deze maand kwam het ministerie van Economische Zaken al met regels om consumenten beter tegen ongewilde sms-diensten te beschermen. Mobiele aanbieders mogen nu niet zomaar meer betaling afdwingen als een consument zegt dat hij ten onrechte aan bijvoorbeeld een sms-abonnement vastzit. Ook zijn de aanbieders verplicht hun klanten te wijzen op een sms-filter voor betaalde sms-diensten.

bron: NOS
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Keurmerk nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...