OPTA beboet SD&P met 550.000 euro voor sms-spam

Geplaatst op 12-01-2011 om 11:47

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft SD&P Interactive B.V. (hierna: SD&P) voor in totaal 550.000 euro aan boetes opgelegd wegens het versturen van ongevraagde sms-berichten zonder geldige afmeldmogelijkheid. Hierdoor zaten consumenten ongewild aan een sms-dienst vast, waarbij ze voor elk ontvangen bericht 1,50 euro moesten betalen. Dit zijn meerdere overtredingen van het spamverbod. Het is namelijk verboden om commerciŽle smsíjes te versturen zonder expliciete toestemming van de ontvanger.


Daarnaast is het verplicht dat de sms-berichten een geldige afmeldmogelijkheid vermelden. SD&P biedt diensten aan onder de naam Yamtalk en MT50 (MobileFun) via diverse shortcodes, waaronder de codes 4269 en 9988. OPTA heeft honderden klachten over deze diensten ontvangen via www.spamklacht.nl.


Abonnement in plaats van prijs

Door hun mobiele nummer in te voeren op een website konden consumenten kans maken op bijvoorbeeld een laptop, aldus SD&P. Vervolgens stuurde SD&P aanmeld-smsíjes naar deze 06-nummers waarin werd vermeld dat, om kans te maken op de prijs, een sms-abonnement moest worden afgesloten. SD&P controleerde hierbij niet of iemand zijn eigen 06-nummer op de site ingevuld had. De vervolgberichten hadden echter niets meer te maken met de in het vooruitzicht gestelde prijs. Bovendien ontbrak in de vervolgberichten een geldige afmeldmogelijkheid. Dit maakte het voor een consument moeilijk om van het sms-abonnement af te komen. Op diverse internetfora is veelvuldig geklaagd over de onduidelijke en ingewikkelde afmeldmogelijkheid van SD&P. Onderzoek van OPTA heeft aangetoond dat de sms-aanbieder minstens 1,4 miljoen aanmeldberichten zonder voorafgaande toestemming heeft verstuurd. Bovendien heeft SD&P zonder voorafgaande toestemming nog eens 9 miljoen vervolgberichten verzonden zonder daarin een geldige afmeldmogelijkheid te vermelden.


Verloop van de procedure

OPTA heeft in april 2009 een onaangekondigd bedrijfsbezoek gebracht aan SD&P wegens de stroom klachten die binnenkwam bij www.spamklacht.nl. In mei 2009 heeft OPTA een last onder dwangsom opgelegd om het bedrijf te laten stoppen met het versturen van sms-berichten zonder geldige afmeldmogelijkheid. Tegelijkertijd is OPTA een onderzoek gestart. Dit heeft in april 2010 geresulteerd in 550.000 euro aan boetes aan SD&P. Wegens opschorting van haar publicatiebeleid heeft OPTA echter eerst het bezwaar tegen de boetes moeten behandelen, voordat het boetebesluit kon worden gepubliceerd. SD&P heeft echter te laat bezwaar ingediend bij OPTA, waardoor OPTA het bezwaar in oktober 2010 niet-ontvankelijk heeft verklaard. Vervolgens heeft SD&P nog tot begin januari 2011 de tijd gekregen om bij de rechter een voorlopige voorziening aan te vragen tegen de publicatie van het boetebesluit. Dit heeft het bedrijf niet gedaan, waardoor OPTA het boetebesluit en bijbehorend bezwaarbesluit nu mag publiceren.


SD&P heeft beroep ingediend bij de rechter tegen zowel de last onder dwangsom als tegen het boetebesluit.

 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Keurmerk nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...