Consumentenbond twijfelt over effect sms-gedragscode

Geplaatst op 13-01-2009 om 09:00

De Consumentenbond durft nog niet te zeggen of de zelfregulering vanuit de sms-branche werkt. Van de zestig procedures die zijn gestart tegen een sms-dienstenaanbieder is er slechts één voor de Commissie gekomen.

De eerste uitspraak (PDF) van de Commissie Handhaving van de stichting SMS-Gedragscode in de zaak tegen de notoire overtreder Netsize komt neer op een berisping. "Het is goed dat er een eerste uitspraak is. Maar we kunnen er nog weinig over zeggen na een enkel geval. Bij meer uitspraken kan je pas zien wat de lijn is", aldus een woordvoerder van de bond.

Wel meent de Consumtenbond dat het een goede zaak is dat de uitspraak openbaar is: "Daar hebben andere aanbieders wat aan."

De misstanden die aangekaart worden verschijnen niet tot nauwelijks voor de daarvoor ingestelde commissie. Vaak worden deze onderling opgelost. Er zijn zestig zaken in de minne geschikt. "Alleen die aanbieder waar het in dat geval om gaat weet wat er is afgesproken. De andere aanbieders kunnen hier geen lering uit trekken"aldus de Consumentenbond.

Volgens de Consumentenbond is het goed wanneer er meer uitspraken komen: "Dat bevordert de transparantie."

"Nu gebeuren er nog genoeg dingen die niet door de beugel kunnen. We zeggen dan ook niet dat zelfregulering werkt. Wat dat betreft laten we ons standpunt over regelgeving niet los", stelt de woordvoerder van de bond.

Eerder zei de bond al dat misstanden bij sms-aanbieder anders aangepakt moeten worden: "De Consumentenbond wil een strakke handhaving zodat de OPTA ook flinke boetes op kan leggen. Wij zien graag een wetgeving zodat het effectiever aangepakt kan worden." De gedragscode vanuit de branche zou veel scherper kunnen en wat er nu ligt is niet afdoende meent de Consumentenbond: "Het is in feite gewoon zelfregulering van bedrijven onderling zonder harde boetes wanneer het misgaat. Wij zijn geen voorstander van zelfregulering. Het is gebleken dat dat niet afdoende werkt."

"Pas wanneer er meer uitspraken zijn weten we of het werkt en effect heeft", aldus de woordvoerder.

bron: Emerce
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Keurmerk nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...