Consumentenbond komt in actie tegen reclames sms-diensten

Geplaatst op 29-09-2009 om 14:19

De Consumentenbond dient drie klachten tegen aanbieders van sms-diensten in bij de Reclame Code Commissie. Anderhalve maand geleden wees Tweakers.net de bond erop dat onder meer de reclame voor 'Friend Trackers' misleidend is.

Friend Tracker zou een applicatie zijn waarmee je vrienden kunt opsporen maar het is in feite niets meer dan een animated gif. De Consumentenbond dient niet alleen klachten in tegen de aanbieder van Friend Tracker, Celldorado, maar ook tegen Artiq Mobile, die een sms-dienst aanprijst als wedstrijd om een 'iPhone 3G Shine' te winnen. Ook D2Mobile krijgt een klacht aan de broek, vanwege een reclame met het aanbod om een 'IQ Test' te doen.

Tweakers.net wees de Consumentenbond anderhalve maand geleden op de reclames voor 'Friend Tracker'. Nadat ook via een online klachtenmeldpunt op netwerksite Hyves klachten binnenkwamen over dit 'programma', besloot de Consumentenbond naar de Reclame Code Commissie te stappen. "We pakken nu drie voorbeelden, maar er zijn veel meer misleidende reclames voor sms-diensten te vinden", zegt Diek Schipper van de Consumentenbond. Schipper denkt dat er een goede kans is dat de klachten gegrond worden verklaard. De Reclame Code Commissie kan dan vragen om de reclames aan te passen of ze te verwijderen. De commercials zijn te zien via tv en op internet.

De Consumentenbond verwacht dat staatssecretaris Heemskerk in zijn evaluatie van de sms-gedragscode, die in oktober wordt gepubliceerd, tot de conclusie komt dat zelfregulering in de branche van sms-aanbieders is mislukt. "Ik hoop dat Heemskerk consumenten gaat beschermen tegen deze misleiding", zegt Schipper. Ook wil de Consumentenbond uitzoeken of het juridisch in de haak is dat telecomproviders bij klanten zomaar het geld voor sms-diensten bij de rekening op mag tellen. Daarbij is het de vraag of een sms'je met 'ja' genoeg is om een juridisch bindende overeenkomst af te sluiten.

bron: Tweakers
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Keurmerk nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...