Onderzoek naar misbruik SMS diensten

Geplaatst op 17-07-2008 om 04:00

Niet alleen in Nederland, maar ook overal elders in Europa, worden veel onjuiste, onvolledige of misleidende aanbiedingen van SMS-diensten, met name ringtones, aangetroffen op kinder- en jongerenwebsites. Dit blijkt uit onderzoek dat consumententoezichthouders begin juni hebben gedaan op internet.

In totaal zijn ongeveer 500 websites onderzocht, waarvan 80 procent is aangemerkt voor nader onderzoek omdat mogelijk sprake is van een overtreding, zoals onjuiste of onvolledige informatie over de prijs en/of over de aanbieder en misleidende reclame. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als de dienst als 'gratis' wordt aangemerkt terwijl men in werkelijkheid een abonnement moet afsluiten.

In de verschillende landen zullen de consumententoezichthouders de partijen achter deze aanbiedingen aanspreken en aanpakken. Daar waar aanbieders in verschillende landen actief zijn of grensoverschrijdend werken zal gezamenlijk worden opgetrokken.

In Nederland heeft de Consumentenautoriteit de 35 populairste kinder- en jonderenwebsites onderzocht die een banner van een ringtone-aanbieder bevatten. Op 20 van deze 35 websites heeft de Consumentenautoriteit links aangetroffen naar SMS-aanbieders. Al deze websites zijn aangemerkt voor nader onderzoek omdat er mogelijk sprake is van een of meerdere overtredingen. In geval van een overtreding kan de Consumentenautoriteit de aanbieder beboeten of een klacht indienen bij de Stichting Reclame Code.

 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Keurmerk nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...